DIPÒSIT DIGITAL DE MANEL TARÉS LAGUNAS


La historiografia local de Cambrils (Baix Camp). Una perspectiva

2009-02-16 18:13

Aquest article, a mode d'estat de l'art, fou publicat simultàniament a Internet a la Biblioteca Digital de Carrutxa i la Biblioteca Digital de Tarragona, l'any 2003.

RESUM: La vila de Cambrils (Baix Camp) va iniciar la seva tradició historiogràfica a finals del segle XIX, com a tants altres indrets de Catalunya, enmig d’un paradigma de recull d’esdeveniments i curiositats històriques. A l’actualitat, el ressorgiment de la historiografia local després de la transició democràtica no ha donat tots els fruits que s’haurien d’esperar en comparació amb altres viles i ciutats de característiques similars. Els símptomes han estat la poca producció bibliogràfica, sobretot de caire professional, i l’absència d’un debat historiogràfic, a pesar d’haver gaudit dels mitjans per portar-lo a terme. La relació amb la població no ha estat eficient i no ha permès rebre retroalimentacions. Les causes potser caldria cercar-les en la manca d’un centre d’estudis local incapaç de generar aquesta producció i aquest debat, la manca d’un consens i d’unes pautes per endegar un programa de recerca, la dificultat d’accedir als documents històrics degut a la inexistència d’un arxiu local en condicions fins fa no gaire anys i el poc suport institucional en alguns casos.

En resum, aquest article vol servir per mostrar al col·lectiu d’estudiosos i interessats la recerca que s’ha realitzat sobre Cambrils en diferents àmbits i emmarcar-la per tal d’esbossar-ne un estat de la qüestió. Creiem que això és especialment necessari i urgent en donar-se el cas de que aquesta població no disposa encara de cap compendi global de la història de la seva comunitat. També es resseguirà l’evolució d’aquesta historiografia local des dels seus orígens amb ànims de detectar aquells moments en què s’ha quedat enrere respecte d’altres poblacions similars.

Descarregeu-vos l'article en format PDF.

—————

Retorna